Forum •  Email •  Bize Yazın •  Ziyaretçi Defteri •  Anasayfam Yap •   
 Siteiçi Arama
Sonuçlar 2-3 saniye gecikmeli gelir.
Kullanıcı Girişi
Kullanıcı Adı
Şifre
Şifrem
Yeni Kayıt
Güncel Haberler
Sevgi üç türlüdür

 
Anasayfa / Yazarlardan / Ahmet Yıldız / 

    Kararın Gücü
    EN KÖTÜ KARAR KARARSIZLIKTAN DAHA İYİDİR

    Her şey o gün başlamıştı. İçimden bir ses “ne yapıyorsun ?” diye bana soruyordu. Evet ne oluyordu bana ? Neydi beni çevrede sevilen, sayılan biri olmaktan alıkoyan ? Neydi beni çoğunluktan farklı biri olacağıma, çoğunluktan biri yapan ? Neydi beni “başarı”lı insanlar kulvarından uzaklaştıran.

    Geçen  gün ÖSS sınavına çalışmak için birazda ailemin baskısıyla odama gittim. Ama o üniversite hazırlık kitabını bir türlü açamadım.

    Bir ay önce bilgisayar kursuna gitmek istiyordum. Ama ben bilgisayardan hiç anlamam diyerek ondan da vazgeçtim.

    Yabancı dil öğrenmek çağımızın kaçınılmazlarından. Bu yüzden mutlaka bir yabancı dil öğrenmek için kursa yazılmalıyım diye düşünüyordum. Ama kursun kapısından son anda döndüm.

    Daha bir çok isteğim vardı. Ama hiç biri için başlama cesaretini kendi içimde bulamadım.

    Neydi beni arzuladığım kişi olmaktan uzaklaştıran ?

    Bu duyguları hepimiz hayatımızın bir bölümünde bazılarımız ise hayatımızın tamamında yaşamaktadır. Bizleri “başarılı kişiler” kulvarından uzaklaştıran, isteklerimizi “karar” haline dönüştürmememizdir. İsteklerimizi “heves” olarak görmemizdir.

    ÖSS sınavını her sene ortalama bir bucuk milyon (1.500.000) kişi kazanmak istemektedir. Ama sadece bu sınavı ortalama her sene üç yüz bin (300.000) kişi kazanmaktadır. Kazananlarla, kazanamayanları belirleyen bilgi seviyeleri ve  sınava stratejik olarak hazırlanmalarının yanı sıra “karar vermenin” gücünü kullanmalarıdır. Kazananlar, kazanmaya “karar” verenlerdir.

    Kendi işini kurmak isteyen kişiyle, kendi işini kuran kişi arasındaki temel fark, kendi işini kuran kişilerin “karar” vermiş olmalarıdır.

    Başaranlarla başaramayanlar arasındaki temel fark da, başaranların başarılı olmaya “karar” vermiş olmalarıdır.

    Geçmişte yüzyıllarda veya yıllarda fizyolojik olarak yaşamış, günümüzde ise eserleriyle, sözleriyle, başarılarıyla isim olarak yaşayanların hareket noktası da “karar” dır. Onlar bir çok faaliyeti gerçekleştirmek için yine bir çok önemli kararlar vermişlerdir.

    Araba ile sabahları işe, okula, alışverişe giderken bir dil öğrenebilir misiniz. Hayır diyenleri duyar gibiyim. Ancak Dr. Burney’in müzik dersi vermek için bir öğrencisinin evinden diğer öğrencilerinin evine at üzerinde giderken Fransızca ve İtalyanca öğrendiğini biliyor musunuz. Neydi ona at sırtında dil öğreten güç ? dil öğrenmeye “karar” vermiş olmasıdır.

    Ünlü yazar Victor Hugo, önemli eserlerinden biri olan “Notre, Dame’de Paris” isimli eserini yazabilmek için elbiselerini bir sandığın içine koymuş ve arkadaşına vermişti. Ve arkadaşından kitabı bitmeden elbiselerini getirmemesini istemişti. Neydi Hugo’yu bu kadar hırslı yapan ? Tabi ki o kitabı yazmaya “karar” vermiş olmasıdır. Siz böyle bir karar alabilir misiniz ?

    Bil Gates’i yazılım devi, Sakıp Sabancı’yı Türkiye’nin en zengin insanı, Recep Tayip Erdoğan’ı ülkemizin başbakanı yapan temel güçte “karar” vermiş olmalarıdır. Onlar, bundan 5 veya 10 sene önceki, belki de 20 sene önceki vermiş oldukları “karar”lar sonucunda bu konumdalar. Ya karar vermemiş olsalardı, sizce nasıl bir hayat yaşarlardı, biz onları tanırmıydık...

    İnsanın geleceğini, kariyerini, kaderini belirleyen en önemli güç “karar” dır. Her gün, hepimiz onlarca karar veriyoruz. Bir yıl içinde ise yüzlerce belki de binlerce karar veriyoruz. Vermiş olduğumuz bu “karar”lar bizim 5-10 yıl sonra nasıl bir hayat yaşayacağımızın, nasıl biri olacağımızın temelini oluşturur. Anthony Robbins’in dediği gibi: “kaderimiz, karar anlarımızda biçimlenmiştir.”

    Bir şeylere karar vermek için geç kalmayın. Alexis Carrel bu konuyla şu önemli tespiti yapmıştır; “yarın diye bir şey yoktur”. Bugün yarının teminatıdır, bu gün yarın yaşayacağınız hayatın gölgesidir. Mutlaka 10 yıl sonra yaşayacağınız hayat için, sizi başarıya ve mutluluğa ulaştıracak kararlar verin.

    •    ÖSS sınavını kazanmaya karar verin.

    •    Yabancı bir dil öğrenmeye karar verin.

    •    Kendi işinizi kurmaya karar verin.

    •    Şiir yazmaya karar verin.

    •    Akşam yemeğini yapmaya karar verin.

    •    Her hafta en az iki kitap okumaya karar verin.

    •    Değişmeye ve başarılı bir insan olmaya karar verin...

    “Karar” sizin belirlediğiniz hedeflere ulaşmanız için kendinizde “eylem gücü” bulmanızı sağlar. Yani “eylem”in en önemli şartı, olmazsa olmazı “karar” dır. “Eylem” ise insanı hedefe götüren “hareket” gücüdür. “Karar” vermeden yapılan “eylem”, yapmak istediğiniz faaliyetin ve işin sonunun gelmemesini neden olur. Çünkü “karar”, “eylem”e geçmeniz için sizde “iç motivasyon” sağlayacaktır.  İç motivasyon ise sizi adım adım arzuladığınız kişi olmaya sizi ulaştıracaktır.

    Neydi “kararı”, kaderimizi biçimlendirecek kadar önemli hale getiren ?
    “Karar”ı bu kadar önemli yapan, beynimizin çalışma şeklidir. Maxwell’in psikosibernetik yasasına göre “beyin açık ve tanımlanmış bir hedefe sahip olduğu zaman yoğunlaşarak o hedefe doğru yönlenmekte, tekrar yoğunlaşmakta tekrar yönlenmektedir. Tanımlanmamış bir amacı olmayınca beyin enerjisi boşa harcanmaktadır”. “Karar”da beyni bir noktaya odaklayan, tüm vücudu amacınıza yönelik olarak tetikleyen “”güçtür. “Karar”la ateşlenen beyin insanı hedefine, amacına ve verdiği o kararlara doğru adım adım ilerletir. Sonunda ise amaç, arzuladığınız sonuç olur...

    Ahmet YILDIZ

    Psikolojik Danışman

     
    MAKALELER
    KİŞİLİK
    EĞİTİM
    İLETİŞİM
    HİPNOZ
    PSİKOLOJİ
    BAŞARI
    BAŞARI ÖYKÜLERİ
    HAFIZA
    KARİYER
    AKTİF ÖĞRENME
    İMAJ
    BEDEN DİLİ
    HAYATA DAİR
    YAŞAM
    MİZAH
    ŞİİR
    GELİŞTİREN SÖZLER
    KİTAP ÖZETLERİ
    BİYOGRAFİ
    SAĞLIK
    BEBEK - ÇOCUK
    BİLGİ
    Kyäni


    Yeni Eklenenler
    Fortinet Product Life Cycle - 10.10.2023
    Kemal Karpat kimdir?
    Yaşlılık ve Alzheimer Hastalığının İşaretleri
    Türkiye il Plaka Kodları ve Telefon Kodları
    İl Vilayet Telefon Kodları
    Sağlık Üçgeni
    Kyäni
    Çörek otu yağının faydaları nedir?
    Sadece burun nefesi ile iyileşebileceğinizi biliyor musunuz?
    Nitrik oksit nedir, faydaları nelerdir? Vücutta nasıl arttırılır?
    İbn Rüşd
    Ceza Korkusu ile Doğru Yapan Çocuk Doğru Çocuk mudur?
    Televizyonsuz Ev
    Hakikat Nedir? Gerçek Nedir?
    ÖZ'ÜN TERCÜMANI SÖZ


    Döviz Bilgileri
    (Doviz)
    Alış
    Satış

    Dolar:
    18.7701
    18.8039
    Euro:
    20.3329
    20.3695
    Güncelle

       
    Website Security Test Toplu Mail Gönderimi