Forum •  Email •  Bize Yazın •  Ziyaretçi Defteri •  Anasayfam Yap •   
 Siteiçi Arama
Sonuçlar 2-3 saniye gecikmeli gelir.
Kullanıcı Girişi
Kullanıcı Adı
Şifre
Şifrem
Yeni Kayıt
Güncel Haberler
Sevgi üç türlüdür

 
Anasayfa / YAŞAM / DÜŞÜNCE UFKU / 





Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İyi ve Kötü

“Önemli olan, kötülüğün var olması değil, onun iyilikten ayırt edilmemeye başlanmasıdır” diyor , Camus. Kötülük insanlık tarihinde hep var olmuştur ve hep var olacaktır. Ancak kötülük ve iyilik arasındaki ayırım, birey ve toplumu yönetenler tarafından sağlıklı yapılamadığı zamanlarda bir toplumu ayakta tutan tüm moral değerler de domino taşları gibi birbiri ardına yıkılmaya mahkumdur. Sonrasın da ki “bize ne oluyor” çığlığı da beyhudelikten öte gidemez.

 

“Ak kaşık “sendromumuza uygun, kötüyü hep kendimizden uzakta arayan, diğerlerine “kötü” diyen, mahallemizdeki ya da ailemizin içinde kötüyü yok sayan bakış açılarımız ve “aman bana dokunmasınlar da…” zihniyeti ve daha başka nedenlerle büyüyen-serpilen “şiddet” toplumun en önemli sorunu haline gelmiştir.  Toplumsal dokuya senelerdir sinsice

  yayılan ve bugün her yaştan insanımızı kavrayan  “şiddet/ cana ve mala zarar verme/” , “bizde sosyal patlama olmaz” diyenlere, sosyal patlamayı bombanın patlaması gibi algılayanlara bir cevaptır. Bakmasını bilerek baktığınızda verilen mesajları yorumlama beceriniz de gelişir.

 

Fransız filozof Rousseau, “Çocuk suçsuz doğar; ancak sonradan zaman içinde çevresiyle olan ilişkilerinde bozulur” derken, suç olarak kabul edilen davranışların olumsuz yaşantılar sonucu kazanıldığını kastetmiş; Hugo da “Bir okulun açıldığı yerde bir hapishane kapanır” sözüyle suç ve eğitim arasında negatif bir ilişki olduğunu öne sürmüştür. Beşeri  Bilimler, suç olgusunu hem bireysel hem sosyolojik hem de politik açıdan ele alırlar. Ailesel etkenler ve bireyin kişilik yapısıyla ilişkili patolojik etkenlerin yanı sıra; toplumun ekonomik yapısındaki çarpıklıklar,  işsizlik,  gayri ahlaki zihniyetler, eğitimsizlik,  “iyi ve kötü ayırımının yapılamaması”, suç işleyenin cezalandırılması sürecindeki zafiyetler sonucu oluşan “vur/kaç-yanında kalsın” zihniyeti ve benzeri bir çok etken suç ve suça yönelik davranışların artmasında  etkilidir.

 

İnsan, hayvanlardan farklı olarak yaptığını bilen ve bu bilgisinin de farkında olabilen bir canlıdır. Ve yine hayvanlardan farklı olarak zevk ve çıkarları için kendi cinsine zarar veren bir yaratıktır da! Suça yönelik davranışlar,   bireysel zevk ve çıkarlara hizmet eden bir karakter de taşırlar. Bu eylemleri sadece sorunlu insanların işi olarak tanımlamak etkili önlemlerin alınmasına engel olacak hem de olayları onların (suç işleyenin) bakış açılarından değerlendirmemizi engelleyecektir. Nedeni her ne olursa olsun, ne yazık ki,”suç” organize olmuş bir şekilde, erdemi, ahlakı, insani değerleri bir anafor gibi içine çekerek yok etmektedir.

 

Şiddetin neden arttığını değerlendirirken toplumun şiddete bakış açısının ve şiddete uygulanan cezanın “eder-bedel ilişkisi”  çerçevesinde  irdelenmesinde fayda vardır. Cezanın uygulanabilirliğinde aksamalar ve gecikmeler var ise veya toplumsal kurallara uymamak bir sorun olarak algılanmıyorsa “Burası Türkiye” traji-komedisini bu ülkenin namuslu insanları içleri burkularak izleyeceklerdir.

 

Yazıyı Ekleyen: Tuncay BAŞ

Bu yazı 6524 defa okundu.



Bu Kategorideki Diğer Başlıklar
 - Sessizlik
 - Şefkat
 - Sahi Ben Kimim ?
 - Herşey Tamam Birşey Eksik..!
 - İnsanların Sahip Olduğu Değerler Nelerdir? Bu Değerler Ne İşe Yarar?
 - İnsanların Doğal Yetenekleri Nelerdir ve Bunları Nasıl Kullanıyoruz?
 
MAKALELER
KİŞİLİK
EĞİTİM
İLETİŞİM
HİPNOZ
PSİKOLOJİ
BAŞARI
BAŞARI ÖYKÜLERİ
HAFIZA
KARİYER
AKTİF ÖĞRENME
İMAJ
BEDEN DİLİ
HAYATA DAİR
YAŞAM
MİZAH
ŞİİR
GELİŞTİREN SÖZLER
KİTAP ÖZETLERİ
BİYOGRAFİ
SAĞLIK
BEBEK - ÇOCUK
BİLGİ
Kyäni


Yeni Eklenenler
Fortinet Product Life Cycle - 10.10.2023
Kemal Karpat kimdir?
Yaşlılık ve Alzheimer Hastalığının İşaretleri
Türkiye il Plaka Kodları ve Telefon Kodları
İl Vilayet Telefon Kodları
Sağlık Üçgeni
Kyäni
Çörek otu yağının faydaları nedir?
Sadece burun nefesi ile iyileşebileceğinizi biliyor musunuz?
Nitrik oksit nedir, faydaları nelerdir? Vücutta nasıl arttırılır?
İbn Rüşd
Ceza Korkusu ile Doğru Yapan Çocuk Doğru Çocuk mudur?
Televizyonsuz Ev
Hakikat Nedir? Gerçek Nedir?
ÖZ'ÜN TERCÜMANI SÖZ


Döviz Bilgileri
(Doviz)
Alış
Satış

Dolar:
18.7701
18.8039
Euro:
20.3329
20.3695
Güncelle

   
Website Security Test Toplu Mail Gönderimi