Forum •  Email •  Bize Yazın •  Ziyaretçi Defteri •  Anasayfam Yap •   
 Siteiçi Arama
Sonuçlar 2-3 saniye gecikmeli gelir.
Kullanıcı Girişi
Kullanıcı Adı
Şifre
Şifrem
Yeni Kayıt
Güncel Haberler
Sevgi üç türlüdür

 
Anasayfa / PSİKOLOJİ / DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTE / 





Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir?

Çocukluk çağının en önemli psikiyatrik sorunlarının başında gelen Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocuğun tüm hayatını olumsuz yönde etkiliyor.

Howstuffworks isimli sitede yer alan haberde, her çocuğun ve hatta bazı yetişkinlerin DEHB ile ilişkili davranışlardan bazılarını sergileyebildiği belirtiliyor. Yetişkinler de görülmesine rağmen bu sorun Amerikalı çocukların yüzde 3-5'inde görülüyor. Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, yaşları 7 ile 14 arasında 4,4 milyon çocuğa dikkat eksikliği tanısı konulduğunu düşünüyor. Genetik bir sorun olan DEHB, genellikle 7 yaşına kadar erken çocukluk döneminde aşamalı olarak gelişiyor ve kızlardan çok erkeklerde görülüyor.

DEHB nedenleri

Bilimadamları bozukluk için tek ve kesin bir neden olmadığını söylüyorlar. Araştırmalar arasındaki genel sonuçlar, DEHB gelişiminde bazı genlerin önemli rol oynadığını işaret ediyor. Ayrıca, hamilelik döneminde sigara ve alkole maruz kalan çocuklarda bozukluğun daha fazla görüldüğüne dikkat çekiliyor.

Bazı araştırmalar, DEHB'li çocukların beyin görüntülerinde beynin ön ve şakak bölümündeki lobun daha küçük olduğunu gösteriyor. Başka bir çalışma ise DEHB'li hastalar arasında tüm beyin küçülmesinin yüzde 3-4 olduğunu belirledi.

DEHB Belirtileri ve Teşhisi:

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve impulsivite olarak sınıflandırılabilen üç temel belirti grubundan oluşuyor. Bozukluğu olan çocuklar gündüzleri yorgun ya da hayale dalmış gibi görünebiliyor. Çocuk aşırı hareketlidir ve yaşıtlarıyla kıyaslandığında farklılık hemen anlaşılır. Bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjileri olan çocuklar, yükseklere tırmanır, koltuk tepelerinde gezer, ev içinde koşuşturur ve dur demekten anlamıyorlar. Sakin bir şeklide oynayamaz, bir süre sakin bir şekilde oturamazlar. Oturduklarında elleri ayakları kıpır kıpırdır. Çok konuşur, iki kişi konuşurken sık sık lafa girerler. Masanın başında oturamaz, dolayısıyla okul zamanı geldiğinde derslerini yapmakta zorlanırlar.

DEHB sorunun teşhisi çocuk doktoru, nörolof, psikolog, psikiyatrist tarafından konulabilir. Çocuklarla yakından ilgilenen öğretmenler de bazı vakaların teşhisinde yardımcı olabiliyor. Çocukları gözlemliyor ve ailesiyle potansiyal belirtileri tartışıyorlar.

Bir çocuktaki DEHB belirtileri sadece okul gibi bazı ortamlarda ortaya çıkabiliyor. Bu durumda, bu sorun tümüyle DEHB olmayabiliyor. Dikkat eksikliğinden bahsetmek için, bozukluğun belirtilerinin sadece tek bir ortamda değil çocuğun tüm hayatını olumsuz etkilemesi gerekiyor.

DEHB tedavisi

Bozukluğun tedavisinde danışmanlık ve ilaçlar daha yaygın olarak kullanılıyor. Birçok psikiyatrist bu bozukluğu tedavi etmede uzmanlaşırken, bazıları da çocuklar ya da aile ile ilgilenme konusunda uzmanlık kazanıyor.

Tedaviye çocuklar genellikle terapi ve ilaç tedavisi karışımıyla başlıyor. Çocukların aileleri bazen çocuklarıyla birlikte terapiye girebiliyor ya da ayrı ayrı terapistlerle görüşüyorlar ya da destek grupları bulabiliyor. Terapi çocuğun durumunu anlamasına yardımcı oluyor ve bu terapilerde çocuklar sınıfta kendisini nasıl kontrol etmesini öğreniyor.

DEHB'li çocukların tedavisinde kullanılan Ritalin ve Adderall isimli ilaçlar en yaygın kullanılanlardır. Tedavide kullanılan stimülanlar (uyarıcılar), tedavideki başarıların yanında, güvenilir ilaç olmaları, çocuklarda bağımlılık yapmamaları ve yan etkilerinin az olması nedeniyle tercih ediliyor. Bu stimülanlar, çocuklarda odaklanma ve konsantrasyona yardımcı olmak için tasarlandı. Çocukların yüzde 10'unda bunlar etkili olmuyor. Bazı hastalar farklı tedaviler denemek ya da dozu artırmak zorunda kalıyor. Çocuklukta ilaca başlayanlar ergenlikte ve yetişkin olduklarında da ilaç kullanmaya devam ediyor.

Zaman Online

Bu yazı 7502 defa okundu.



Bu Kategorideki Diğer Başlıklar
 
MAKALELER
KİŞİLİK
EĞİTİM
İLETİŞİM
HİPNOZ
PSİKOLOJİ
BAŞARI
BAŞARI ÖYKÜLERİ
HAFIZA
KARİYER
AKTİF ÖĞRENME
İMAJ
BEDEN DİLİ
HAYATA DAİR
YAŞAM
MİZAH
ŞİİR
GELİŞTİREN SÖZLER
KİTAP ÖZETLERİ
BİYOGRAFİ
SAĞLIK
BEBEK - ÇOCUK
BİLGİ
Kyäni


Yeni Eklenenler
Fortinet Product Life Cycle - 10.10.2023
Kemal Karpat kimdir?
Yaşlılık ve Alzheimer Hastalığının İşaretleri
Türkiye il Plaka Kodları ve Telefon Kodları
İl Vilayet Telefon Kodları
Sağlık Üçgeni
Kyäni
Çörek otu yağının faydaları nedir?
Sadece burun nefesi ile iyileşebileceğinizi biliyor musunuz?
Nitrik oksit nedir, faydaları nelerdir? Vücutta nasıl arttırılır?
İbn Rüşd
Ceza Korkusu ile Doğru Yapan Çocuk Doğru Çocuk mudur?
Televizyonsuz Ev
Hakikat Nedir? Gerçek Nedir?
ÖZ'ÜN TERCÜMANI SÖZ


Döviz Bilgileri
(Doviz)
Alış
Satış

Dolar:
18.7701
18.8039
Euro:
20.3329
20.3695
Güncelle

   
Website Security Test Toplu Mail Gönderimi